Vi hade gäster ikväll. Cellgrupp.
Alltid lika trevligt!
Idag ville jag bjuda på nåt gott bröd, men helst slippa knåda och baka ut så mycket.
Så jag gjorde enligt mitt "låtsas rågbröd" recept. Låtsas, därför att mamma brukar baka ut det till runda rågbrödskakor då hon gör brödet, men det är mycket ljusare än vanligt rågbröd. Det är inte alls rågbröd egentligen. Inte överhuvudtaget.
Och idag blev det format i en långpanna, så inte ens formen var rätt....
Men minst lika gott.
Eventuellt godare! ;o)
recept på 5 "rågbrödskakor" eller en sats i långpanna.
50 g jäst
50 g margarin/smör
5 dl mjölk
2 msk sirap
½ msk salt
2 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
9 dl rågsikt (äkta svenskt. Om du använder vanligt rågmjöl använd endast 4 dl, resten vetemjöl)
ca 3 dl vetemjöl
Smält margarin i en kastrull. Häll över mjölk och värm till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.
Blanda alla ingredienser och knåda till en deg. Om du gör i långpanna får degen vara lösare än om du bakar ut den till kakor....
Jäs i 30 minuter.
Baka ut till kakor, nagga, och jäs i 30 minuter innan du gräddar dom i 250 graders ugn i 7-10 minuter.
Alternativt
Lägg bakplåtspapper i en långpanna med ett tunt mjöllager i botten.
Häll upp degen på plåten och "tryck/knåda ut" tills den är ett jämnt lager över plåten. Nagga.
Jäs i ca 10 minuter, pensla med hett vatten och strö över saltflingor.
Grädda i 225-250 grader 10 - 15 minuter.
Avnjutes.
Förresten så hade jag i 2 dl gräddfil i degen. Kan hända var det därför extra saftigt och gott bröd. Då måste man ju öka mjölmängden något också...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar