måndag 9 maj 2011

fortsättningen

Mammas limpa tror jag visst det var jag bakade en gång en stor sats.
Och glad var jag att jag bara hade att ta fram ännu en och ännu en och ännu en ur frysen efter behov!
Så; recept för stor sats följer.


6 dl vatten kokas och hälls över
6 dl rågmjöl i stor degbunke
Låt blandningen stå och "svälla" medan du gör resten.

6 dl mjölk (alternativt surmjölk, filmjölk, jogurt....)
3 dl grahamsmjöl
3-4 dl sirap
2 ägg
1-2 msk salt
100 g jäst (2 paket)
2-3 msk brödkryddor ( lika delar anis, fänkål och kummin)
vetemjöl

Värm mjölken till 37 grader, blanda i jästen.
Häll i rågmjölsblandningen du gjort tidigare (får gärna ha svalnat till ca 40 grader).
Blanda ner resten av ingredienserna och knåda. Vetemjöl i sån mängd att degen släpper kanten då du knådar.

Jäs i ca 30 minuter.
Baka ut till limpor, jäs ännu ca 30 minuter.

Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
Pensla med sirap blandat i kokande vatten direkt du tar limporna ur ugnen.

Avnjut med massor av gott smör! ;o)

Förstås kan du variera ingredienserna och lägga i t.ex. linfrö, solrosfrö, kli, kross, speltmjöl, potatismos, gröt.. osv i all oändlighet nästan! ;o)
Observera ännu en gång att för en vanlig "bagare" som bakar för typ 2 personer är detta en stor sats. Om man är van att baka ut 6-8 limpor per gång är det en helt normal sats bröd.
Tack för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar