Härliga liv då man har middagsgäster att se fram emot! Allrakärastesyster kom på mat tillsammans med lilla fröken S. Vi fick äta *mumsmumsmums* potatis-squasch-feta gratäng a´la fjings, serverade med smörstekta och gräddstuvade trattkantareller. MUMS!
receptet 3 pers
7 potatisar
1 squash
en bit purjolök
1 burk fetaost (aaah, pirkkas e bäst!)
3-4 dl matlagningsgrädde (nyttigt och gott!)
2 grönsaksbuljongtärningar
200 g köttfärs
samt salt, peppar och stekfett av nåt slag.
Skala potatisen och skär i stavar / kör i matberedare med stavskivan. Tvätta squashen och skär i lagom tunna skivor.
Bryn köttfärsen och krydda lätt med salt och peppar.
Lägg lite olja/margarin i botten på en ugnsform.
Lägg ut ingredienserna i lager i formen - potatis, purjolök, squash, köttfärs, fetaost. (Gärna i 2 varv).
Häll grädden i stekpannan du använt till köttfärsen. Lägg i buljongtärningarna och värm upp (får koka) tills tärningarna löst sig i grädden. Häll över hela härligheten i ugnsformen. Om översta lagret med köttfärs och feta inte täcks av grädden spelar det ingen roll. De blir gräddade iallafall - och så kokar det inte över i ugnen... ;o)
Grädda i 200 - 225 grader i minst 45 minuter.
Avnjuts tillsammans med en sallad och kanske lite stekta kantareller.... (och gott sällskap)
Tack syster för en trevlig middag och en härlig kväll tillsammans med häst ute på stubbåkrar i dimman!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar