söndag 26 september 2010

surmjölksbröd

Egentligen heter receptet Siljas filmjölksbröd eftersom jag fick det av min goda vän... Trodde det var "hennes" recept tills jag en gång bjöd en annan vän på brödet. Hon utbrast direkt "är det M's brödrecept?!?!!". Så tydligen går det från en person till en annan.
Men enkelt är det, gott och nyttigt!

Blanda ihop alla nedanstående ingredienser i en skål.

7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrö
1 dl russin
1 dl hela torkade frukter (aprikoser, plommon mm)
1 dl hasselnötter

Blanda därefter följande i en annan skål.

1 l filmjölk/surmjölk
1½ tsk bikarbonat = soda
2 dl mörk sirap

Rör ner surmjölksblandningen i mjölblandningen och blanda ordentligt. Häll upp smeten i välsmorda brödformar (ca 3 st).
Grädda 1 ½ timme i 150 grader.


Tips: jag brukar smörja formarna med margarin och därefter ströa dom med ex. linfrö, vetekli, sesamfrön... Ger bröden en lite roligare yta när du häller dom ur formarna!















Jag är inte en hejare på att baka bröd med soda och i brödformar, så ibland blir bröden lite kladdiga i mitten... Lyckligtvis är dessa fruktbröd väldigt goda om man sätter skivorna i brödrosten en stund, och då känner man inte av kladdigheten! Mumsfilibabba!


Efter en heldag ute i gott sällskap både till middag och ute på promenad så är det dags att sova. Får se om vi hinner smaka på brödet eller väntar med det till imorgon...

2 kommentarer: