I torsdags ville jag baka bröd.
Istället byggde vi ihop Flåren, ett badrumsskåp från ikea.
Det tog tid. Tid ända tills vi skulle gå och sova.
På fredag morgon ville jag ännu baka bröd.
Jag experimenterade. Av det jag smkat lyckades mitt experiment och blev gott!
kalljäst brandvarnar rågdröd
½ l kallt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2½ dl rågmjöl
(2 dl rågsikt om du har)
(gröt eller kokt mosad potatis om du har)
½ dl linfrö
passligt mycket vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet i en bakbunke.
Blanda i (gröt eller potatis) salt, linfrö, rågmjöl (och rågsikt).
Knåda in vetemjöl så att degen nästan släpper från kanten.
Låt degen lämnas mer degig än vid vanligt bak med snabbjäsning!
Strö lite vetemjöl över degen och täck med bunken med plastfolie.
Låt stå i kylskåp tills du önskar baka ut!
Utbakning:(6 - 8 timmar senare än degen knådats)
Sätt ugnen på 250 grader.
Häll upp degen på ett välmjölat bakbord (minst 2 dl vetemjöl).
Knåda in vetemjöl tills degen är lagom tjock.
Dela upp degen i 2 - 3 delar och kavla ut dessa var för sig och ta ut med rådbrödsmått (eller kavla ut till platta runda kakor).
Låt rågbröden jäsa i ca 30 minuter innan du gräddar dom i 7 - 10 minuter i 250 graders värme.
Tips: Om du lägger de utbakade bröden på varm plåt, eller låter stå på spisen medan ugnen värms upp, så jäser bröden mer och snabbare.
Om du bakar ut till mindre runda, tunna, kakor och låter dem jäsa de sista 10 minuterna på en varm plåt så får de en "pitabrödseffekt"; det blir en luftficka i mitten på bröden, som lätt kan skäras upp till hälften och fyllas t.ex. med sallad och tonfiskröra. Mums!!
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar